“Bakara 266. Ayet: Sizden biriniz arzu eder mi ki, hurma ve üzüm ağaçlarıyla dolu, arasından sular akan ve kendisi için orada her çeşit meyveden (bir miktar) bulunan bir bahçesi olsun da, bakıma muhtaç çoluk çocuğu varken kendisine ihtiyarlık gelip çatsın, bahçeye de içinde ateş bulunan bir kasırga isabet ederek yakıp kül etsin! (Elbette bunu kimse arzu etmez.) İşte düşünüp anlayasınız diye Allah size âyetleri açıklar.”
Ayette içinde ateş bulunan kasırga diye bir kavramdan bahsediyor. (Firenado) Kasırganın bahçeyi yakarak kül etmesinden de bahsediyor. Şu ana kadar kaçımız ateşli kasırga diye bir kavram duyduk? Böyle bir doğa olayı mı var? Şu an yaşayan insanların çok çok az bir kısmı böyle bir doğa olayını biliyordur. Nitekim ateşli kasırgaların modern bilimsel anlamda incelenmesi ve sınıflandırılması 20. yüzyılın sonları ve özellikle 21. yüzyılda olmuştur.
Öncelikle ilk keşiflerden birisi 1923 Japonya depreminde olmuştur. 1923 Büyük Kanto Depremi ve Ateş Hortumu (Firenado) • 1 Eylül 1923’te Japonya’nın Kanto bölgesinde çok şiddetli bir deprem oldu (Büyük Kanto Depremi).
• Sonrası: Depremin ardından çıkan geniş çaplı yangınlar, özellikle Tokyo ve Yokohama şehirlerinde büyük felaketlere yol açtı. Yangınlar sırasında, yoğun sıcak hava yükselirken dönen ateşli hortumlar (firenado benzeri yapılar) oluştu. Bu olay, tarihte belgelenmiş en yıkıcı ateş hortumlarından biri olarak kabul edilir. Ancak o dönemde bu olaylar henüz meteorolojik ya da yangın dinamiği açısından detaylı bilimsel olarak incelenmemişti. Günümüzde bu olay, firenado ve ateş hortumlarının etkilerini anlamak için tarihi bir vaka olarak kabul edilir.
1980’ler – 1990’lar: İlk kez bilim insanları yangın alanlarında oluşan dönme hareketlerini analiz etmeye başladı. Ancak bu olaylar hâlâ nadir görülen ve az anlaşılan olgulardı.
2000’ler sonrası: Daha fazla yüksek sıcaklıklı orman yangını ve kentsel yangın sırasında bu olaylar video ve radarlarla belgelenmeye başladı.
2018 – Kaliforniya Carr Fire: Bu olay, bilim dünyasında bir dönüm noktasıdır. Yangın sırasında oluşan EF-3 seviyesinde bir firenado, resmi olarak radarlarla belgelenmiştir
Ateş kasırgaları (Kur’an mealindeki ifadeyle içinde ateş bulunan kasırga) tabiri caizse olağanüstü nadiren görülürler. O yüzden de asla bilinir bir vaka değildir. Nitekim şu yüzyılda bilimsel olarak keşfedildiği halde şu anda dünyada firenadoları bilen insan sayısı Chat GPT’ye göre :” Çok genel bir tahminle: Dünyada genel nüfusun %1’inden azı firenadoların ne olduğunu biliyor olabilir.”
Peki bundan 1400 yıl önce bu vaka biliniyor muydu? Genel olarak bilinmiyordu. Ama bu vakaya rastlamış çok nadir insan olabilir. Yani biiliniyorsa bile son ama son derece sınırlı ve lokaldir. Bilen varsa bile yok denecek kadar azdır. Ne tasadüf ki!? Muhammed Aleyhisselâm bunu da bilmektedir. Evet Kur’anda ateş kasırgasına yer verilmesi, bu kasırganın olağanüstü nadiren olması ve Kur’anın indirildiği tarih göz önüne alındığında bir mucize olarak kabul edilebilir bir bilgidir.
Konuyla ilgili ayrıca Bkz. https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/08/kuranda-ates-kasirgasi-mucizesi/
Ateş kasırgasına örnek birkaç video için Bkz.