Mucize #45 – Tarık Yıldızı

Tarık Suresi 1,2,3. Ayet Meali:

1-Andolsun göğe ve (Târık’a).

2- Târık’ın ne olduğunu bildin mi/bilir misin?

3- O karanlığı, delen yıldızdır.

Tarık yıldızının ne olduğu hususunda müfessirler çok farklı görüşler söylemişlerdir.

Arapçada Necm yıldız demektir. Ayette Tarık’ın bir Necmüs Sakıb ifadesiyle Tarık’ın bir yıldız olduğu açıkça anlaşılıyor. Yine de çok parlak görünmesinden dolayı bazı gezegenlerin de Tarık olabileceğini söyleyen müfessirler vardır. Ancak ayette “Necm” kelimesiyle açıkça bunun bir yıldız olduğu belirtilmektedir.

Bununla bir yıldız veya bir yıldız çeşiti de kast ediliyor olabilir. En doğrusunu Allah bilir. Son derece gizemli belki müteşabih bir ayet.

3. ayette bu yıldızın karanlığı delip geçen çok şiddetli ışık saçan-parlak bir yıldız olduğundan bahsedilmektedir.

Nitekim başka çeviriler şöyledir:

 (O, zıyâsiyle karanlığı) delen yıldızdır.

O ışıklar saçarak karanlığı delip geçen bir yıldızdır

Ayette Tarık yıldızının karanlığı çok! şiddetli şekilde aydınlatmasına vurgu yapılmaktadır.

Teleskoplar keşfedilmeden önce yıldızların bu denli ışık saçan gök cisimleri olduğunu insanlar bilmiyorlardı. Gerçekten çıplak gözle bakıldığı zaman yıldızların aydınlatmak şöyle dursun görülmeleri bile bazen zorluk içerir. Halbuki yıldızlardan bazıları güneşten 10 larca bazıları milyon milyarlarca kat daha parlaktır.

Yeryüzünden bakıldığı zaman o zaman ki bilgiyle güneşten daha çok ışık saçan daha aydınlık hiç bir zerre veya küre yoktur. Hiç bir şey bu konuda güneşin yanına bile yaklaşamaz.

Böyle olduğu halde ayetlerde Güneşten bahsedilirken, Güneşin aydınlatıcı bir ışık kaynağı olduğu belirtilmiş ancak hiç bir yerde, Tarık yıldızının ki gibi karanlığı delici bir şekilde ortadan kaldırdığına vurgu yapılmamıştır.

Yani ayetten açıkça anlaşılan Tarık yıldızının, güneşten çok daha parlak, güneşten çok çok çok daha fazla karanlığı ortadan kaldıran bir yıldız olduğudur. İnsanlar yıldızları güneşle mukayese edilemez şekilde küçük ışık kaynakları ve belki yansıtıcı zannederlerken, Tarık suresinde Tarık yıldızının, güneşle mukayese edilemez şekilde bu yıldızın karanlığı ortadan kaldırma hatta ayetteki ifadeyle “karanlığı delme” !!! vasfını haiz olduğunu haber vermektedir.

Bu gök bilimi açısından o zamanın bilgisine göre bir mucizedir. Bugün biz teleskoplarla ancak yıldızların ne kadar korkunç seviyelerde ışık saçtıklarını ancak bilebiliyoruz.

Ayrıca Tarık kelimesi arapça da şiddetli şekilde vuran ve kapı çalan anlamlarına da gelmektedir.

Yıldızların yanma faaliyet sırasında çok şiddetli nükleer ve fiziksel tepkimelere işareten, Tarık= Şiddetle vuran ismi verilmiş olabilir, ayet bu yönden de mucize içeriyor olabilir.

Yani yıldızda çok şiddetli tepkimeler silsilesi olduğunu o zamanın insanı nereden bilsin? Yıldıza verilen isim, Tarık=Şiddetle Vuran?

Sonra bir ilginç videoya denk geldim ayrıca paylaşayım. Bunun bir mucize içerip içermediğini bilemiyorum. Ancak gerçekten tuhaf bir içerik.

Pulsar yıldızlarının uzay araçlarıyla sesi dinlendiği zaman ortaya çıkan ses tam olarak şöyle:

Tarık Yıldızının Sesi

Duyduğunuz üzere tam bir kapı çalma tıklatma sesi. Tarık kelimesi arapçada, yukarıda belirtildiği üzere kapı çalan anlamın da da kullanılmaktadır.

Ancak yıldızdan gelen ses gerçekte nasıldır esasında tam  bilemeyeceğimiz için (o ses kesinlikle buraya varmamıştır) Ancak ondan çıkan sesi belirli metotlarla belki ışınımlar, görüntüler vesair kullanarak sese çevirebilecekleri için kanaat verici olabilir. Mesela bizim bu duyduğumuz ses gibi vurma sesi geliyordur ama tonajı ve şiddeti hayal bile edemeyeceğimiz kadar fazladır. Fakat yıldızdan çıkan seste çok açıkça bir vurma ve durma var. Sanki birisi bir şeye vuruyor gibi bir ses geliyor. Tarık kelime anlamı neydi?  Şiddetle vuran, kapı çalan…. Takdir sizlerin.

Bakın 7 farklı bu çeşit yıldızdan gelen seslerin derlemesi:

Uzayın Sesi

Hemen hepsinde şiddetle vuruş sesi hâkim.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir