Yusuf suresi 4. Ayet meali: Yusuf babasına: “Babacığım! “Rüyamda onbir yıldız, güneş ve ayın bana secde ettiklerini gördüm” demişti.
Burada Türkçe’ye yıldız olarak çevrilen kelime ayette kevkeb olarak geçmektedir.
Arapça yıldız aslında Necm demektir ve Kuranda başka ayetlerde Necm kelimesi yıldız için kullanılmaktadır. Yusuf suresinde necm yerine kevkeb kelimesi kullanılması dikkat çekicidir. Zira Arapçada kevkeb kelimesi gezegen için de kullanılmaktadır.
Ayette bilhassa necm yerine kevkeb denmesi gezegene işaret ediyor olabilir. Şayet öyleyse o zamanın astrolojik bilgilerine göre gezegenler bilinmiyor olabilir. Bizim bildiklerimize göre ilk gezegen 1781 yılında teleskop yardımıyla bulunmuştur. Yani gökteki cisimlerin sınıflandırılıp güneş etrafında dönen ve yıldız olmayan gök cisimlerinin farklı bir tasnifle ilk defa bu yılda yapıldığını görüyoruz.
Şayet kevkeb gezegen anlamında kullanıldıysa Kur’an 11 tane gezegenden bahsediyor. Yusuf peygamber ile kardeşleri 12 kardeş idiler. Yakup aleyhisselâmı ay onun eşini 11 gezegen çocuklarını temsil ettiğine göre Kur’ana göre ya 11 veya Yusuf peygamberle beraber 12 gezegen var demektir.
Bugün son bilimsel araştırmalara göre belli kıstaslar kabul edilirse güneş sisteminde 12 gezegenin varlığı kabul edilmektedir.
Yani Kur’an kevkeb kelimesiyle gezegen kavramını yıldız kavramından ayırmış ayrıca bunların sayısını vermiştir.
Elbette kevkeb yıldız anlamında kullanılmış olması ihtimali de vardır. Bu takdirde söylediğimiz anlamda bir mucize gerçekleşmemiş oluyor.
Ayrıca kadim astronomik bilgilerde gezegenlerin biliniyor olması ihtimali belki hatta sayısının biliniyor olması ihtimali de vardır. Ancak bu tarz bilgiler varsa bile genellikle lokaldir. Özellikle kuş uçmaz kervan geçmez yerde bulunan Arap toplumunun bunları bildiği ile ilgili ciddi bir iddiası olan varsa bunu ispatlamalıdır.