Alak suresi 12. ayet meali : “Yedi göğü ve yerden de onların benzerlerini yaratan Allah’tır. Allah’ın gücünün herşeye yettiğini ve yine Allah’ın ilminin her şeyi kuşattığını bilesiniz diye O’nun buyruğu gelip, bunlar arasında (bütün evrende) sürekli gerçekleşir.”
Gökyüzü 7 kattır ancak biz bu 7 kat hakkında bilimsel olarak bir bilgi sahibi değiliz. Zira bazı alimlerce kabul edilen bir görüşe göre biz ve gözlemleyebildiğimiz bütün evrenin tamamı 1. kat göğe dahildir. Dolayısıyla bu 7 kat gök hakkında bilgi sahibi değiliz. Bununla beraber küçük çapta bakıldığında dünya atmosferi de 7 katmandan oluşur.
Troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer, Ekzosfer, İyonosfer, Manyetosfer
Dolayısıyla dünyanın semasının 7 kat olarak düzenlenmesi de Kur’ânın pek çok yerinde geçen 7 kat gök kavramının adeta minik bir tecellisidir.
İşin daha ilginç yanı ise Talak suresinde Allah’ın yeri de göğe benzetmesidir.
Bu benzetmede gök değil 7 gök diyerek sayıya vurgu yapılarak benzetilmiştir.
Bugün jeolojik araştırmalar neticesinde yer katmanlarının da 7 olduğu yeni tespit edilmiştir.
Bunlar : Hidrosfer, Litosfer, Astenosfer, Üst manto, Alt Manto, Dış Çekirdek ve Iç Çekirdektir.
Ayete tekrar bakalım: “Yedi göğü ve yerden de onların benzerlerini yaratan Allah’tır”
Açıkça sayı bakımından yerin de göğe benzer şekilde 7 kat düzenlendiğine bir vurgu görülmektedir. Yerin ve göğün bu katmanları arasında başka benzerliklerin de olduğu ayetten anlaşılıyor olsa da şu anda bilimin geldiği seviyede bunları tespit edemiyoruz. Zaten göğün 2. katını dahi tespit edemiyoruz.
Bu arada eskiden yazmıştım tam yeri geldi tekrar hatırlayalım: Yedi gök ifadesi tüm Kur’anda 7 kere geçmekteyken, göklerin yaratılışı ifadesi de 7 kere geçmektedir.