Mucize #26 – Dağların Hareketi

Neml suresi 88. ayet meali: Dağları görürsün de, donmuş-sabit sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Her şeyi ‘sapasağlam ve yerli yerinde yapan’ Allah’ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdârdır.

Bir insana sorsanız, dünyadaki en sabit , yerinden oynamaz şey-madde-kavram nedir diye, hemen herkes dağlar diye cevap verir. Bir insanın dağların yerinden oynadığını tahayyül etmesi bile güçtür.

20. yüzyılın başlarında yapılan jeolojik araştırma ve çalışmalarda kıtaların kendi yerlerinden yılda bir kaç cm başka yerlere doğru sürüklendiği tespit edilmiştir. Buna bilim dünyasında kıtaların sürüklenmesi anlamına gelen continental drift denmektedir. Kuranda geçen ifade nedir? “bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Kur’anda geçen sürüklenme ifadesinin aynısına 20. yüzyılda bilimsel olarak sonunda kavuşmuş bulunuyoruz.

Burada kanaatimce dikkat çeken diğer bir husus ise dağların bulutların sürüklenmesine benzetilmesi…

Bir şeyin sürüklenmesi için hareketinin kendisinden olmaması yani bir şeylerin onu sürüklemesi lazım gelir. İşte bir mucizede burada, bulutu ne sürükler? Rüzgar hareketleri… Dağları ne sürükler? Magma hareketleri…

Yani dağların hareketinin kendinden değil başka birşeyin sürüklemesiyle olduğu hususu da ayette belirtilmektedir. Bu da işin biraz daha gizli ayrı bir yanıdır. Ve nasıl ki bulutların sürüklenmesinin bir yörüngesi yoktur sağa sola her tarafa doğru sürüklenebilirler, aynı öylece dağların sürüklenmesinin de bir yörüngesi yoktur. Aradaki bulutların sürüklenmesi ile olan bağlantı Kuranda nasıl verilmiş insan ancak düşününce fark ediyor…

Hepsinden ayrı olarak dağların sürüklenmesi- hareket etmesi dünyanın yörüngesel (kendi etrafı, eksen hareketi, veya güneş çevresindeki hareketi ve diğer hareketlerinin tamamıyla dağlarında aslında hareket ettikleri anlamında da olabilir. Doğrusu bu mânayı da kuşatıyor olabilir)

Ayrıca son olarak burada gizli bir mucize daha olduğu kanaatindeyim. Ayette dağların sürüklenmesi bulutların rüzgar tarafından sürüklenmesine benzetilmiştir. Gerçekten de bulutlar hava cinsinden olup yine hava cinsinden olan rüzgar tarafından sürüklenmekteyken, dağlar da kara cinsinden olup yine kara cinsinden olan lavlar tarafından sürüklenmektedir. Bulutlar kendisini sürükleyen rüzgara göre daha kesif iken dağlarda kendisini sürükleyen lavlara göre daha kesiftir. Kezalik rüzgar bulutlardan daha latif iken lavlar da dağlardan daha latiftir. Yani sürükleyenle, sürüklenen arasında rüzgar-bulut ve magma-dağlar arasında bu yönden de benzerlik bulunmaktadır.

Dağların kıtasal hareketiyle ilgili eski kadim kaynaklarda bir bilgi yok, gerçekten de bilinebilecek bir şey de değil, tahmin edilebilecek bir olay da asla değil. Kimin aklına gelir ki, dağlar hareket ediyormuş bir şey tarafından sürükleniyor muş? O tarihte kesinlikle bilinmeyen bir bilginin- kimse bilmiyorken herkes aksine kanaatte iken- bu kadar açık ve kesin tarzda belirtilmesi mucize içerir. Kur’an uydurma olsa , düşünsenize Muhammed Aleyhisselâm neden böyle bir şeyi uydursun? Akla hayale gelmeyecek birşey, hem yanlış çıkarsa tüm dava çöker. Davasını niye riske atsın? Kayıtsız şartsız kesin bir şekilde dağlar -bulutların sürüklendiği gibi- sürüklenirler hareket ederler diyor…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir